środa, 5 sierpnia 2015

Zapiekanka z bakłażana





Jak zwykle proponuję bardzo prosty obiad. Raptem kilka składników, chwila w kuchni i posiłek gotowy! Dziś potrzebujemy bakłażana, marchew, cebulę pomidory i ser.






Pierwszą rzeczą, która robię jest posiekanie piersi z kurczaka. Naturalnie można ją przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa lub w ostateczności bardzo drobno posiekać. Ważne, żeby kawałki były drobne, dzięki czemu ładnie (i w stosunkowo krótkim czasie) się zapieką.


Kolejnym etapem jest przygotowanie warzyw do farszu. Marchew trę na tarce i smażę na łyżeczce masła z odrobiną pieprzu i soli. Do tego 2-3 cebule (każdy wie jak smaży się cebulę, więc nie będę się ośmieszać) i 4 pomidory sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę.








Wszystkie składniki mieszamy i wkładamy do uprzednio przekrojonego, oczyszczonego z nasion i posypanego solą i pieprzem bakłażana. Jeżeli ktoś lubi to można do smaku dodać jeszcze czosnku, czy natki pietruszki. Na wierzch kładziemy plastry sera (gouda) i zapiekamy w 180 - 200 stopniach przez niecałą godzinę. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz